Huis Verkopen Checklist 2018

Huis verkopen checklist 2018

Huis verkopen checklist 2018

Uw huis verkoopt u niet elke dag…

En wanneer u uw huis gaat verkopen, wilt u waarschijnlijk precies weten wat hier allemaal bij komt kijken.

Maar wat komt er dan allemaal bij kijken?

Wij hebben een complete lijst voor u opgesteld.

Sommige punten zijn super praktisch.

Sommige punten zijn super handig.

En sommige punten zijn lastig zelf te regelen.

Daarom hebben wij alle punten hier samengevoegd in één overzichtelijke lijst om uw huis zo snel mogelijk te verkopen.

Laten wij er meteen in duiken!

Wilt u direct een gesprek over de verkoop van uw woning? Dan kunt u ons ook bellen voor een gratis adviesgesprek.

Voorbereidingen om uw huis te verkopen

Voorbereidingen om uw huis te verkopen

1. Financiën

Voor het aanschaffen van een huis heeft u enige vorm van kapitaal nodig. Denk bij kapitaal aan eigen vermogen of een financiering bij een geldverstrekker. Bij het verkopen van uw huis spelen echter verschillende aspecten mee aan de financiële kant. Kunt u wederom een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Wat zijn de fiscale gevolgen bij een verkoop en/of aankoop? In veel gevallen wil een koper al een nieuw huis kopen, zonder dat het huidige huis is verkocht. Hoe werkt dit in de praktijk? Voor deze en andere essentiële vragen is het van belang dat u op zoek gaat naar een persoon of partij die hier alles van weet. Bij IMMO Arie van der Lee kunt u te allen tijde terecht voor het beste advies en een adviesgesprek. Ook kunt u altijd terecht bij uw financieel tussenpersoon of de bank waar uw huidige hypotheek loopt. Zij kunnen u informeren en waar nodig begeleiden. Daarnaast is de blog van het NVM om goed financieel voorbereid te zijn handig om te lezen.

2. Vraagprijs en ondergrens vaststellen

Het vaststellen van de vraagprijs wordt regelmatig onderschat. Kopers in de huidige, overspannen woningmarkt betalen namelijk toch wel een hoge prijs voor een woning. Dit is echter niet het geval. De vraagprijs nodigt mensen uit om bij de woning te komen kijken en om een aanbod uit te brengen. Wij krijgen vaak de vraag of iemand direct een woning koopt, wanneer hij of zij een bod uitbrengt. Dit is uiteraard niet het geval. IMMO Arie van der Lee adviseert u bij het vaststellen van een ideale vraagprijs. Dit is een essentieel onderdeel van onze verkoopbegeleiding, omdat het tot de beste verkoopprijs en daarmee de beste verkoopresultaten komt. Daarbij is het niet alleen van belang wat u voor de woning krijgt, maar ook wie de woning koopt en onder welke voorwaarden de verkoop plaatsvindt. Denk hier bij aan de afgesproken datum voor de sleuteloverdracht en de ontbindende voorwaarden voor bijvoorbeeld de financiering. Veel van onze klanten vragen af of het mogelijk is om de huis ook boven de vraagprijs te verkopen. En soms kan dat zeker!

3. Noodzakelijke reparaties verrichten

Voordat u uw woning verkoopt, is het van belang dat u alle noodzakelijke reparaties al hebt laten doen aan het huis. Het is heel eenvoudig om vast te stellen dat een woning met mankementen minder aantrekkelijk is en voor een lager bedrag verkocht wordt dan een woning waar wel aandacht en zorg is besteed aan het onderhoud. Door alvast de belangrijkste reparaties te laten doen, zal u ervoor zorgen dat de potentiële kopers hier zeker gelukkig van worden. Het scheelt voor hen immers ook een hoop werk. IMMO Arie van der Lee adviseert u hierbij. Soms wegen de kosten niet op tegen de baten, dan is beter om bepaalde zaken niet te vervangen. Vaak zijn kleine werkzaamheden – zoals een defecte oven, of een rotte plank – in de gevel net die kleine zaken die verkoop positief kunnen beïnvloeden.

4. Tuin onderhouden

Niet elke woning heeft een tuin, maar bij huizen die dit wel hebben, is het een essentieel onderdeel. Het is dan ook van belang dat u de tuin voldoende onderhoudt als u de woning van de hand wilt doen. Dit hoeft echt niet groots te zijn, het is al genoeg als de tuin er een beetje netjes bij ligt. Haal dan ook even het onkruid weg, zet wat leuke bakken met bloemen neer en zorg ervoor dat de mogelijke bomen en struiken in de tuin niet over de schutting gaan hangen. Deze handelingen kunnen al een hoop doen om het geheel er wat mooier uit te laten zien. Het gaat er namelijk om dat uw potentiële kopers zien dat er tijd is gestoken in de woning. Wanneer de tuin in goede staat verkeert, hebben mensen er vaak meteen vertrouwen in dat de rest van het huis ook in orde is. De voortuin is doorgaans het beeld wat het eerst zichtbaar is voor de kijkers. Zij zullen ook vaak eerst nog even de buurt verkennen voordat zij een afspraak maken bij de makelaar voor een bezichtiging. Als uw voortuin op dat moment goed uitziet, nodigt dit kijkers uit om ook binnen te willen kijken. Wij hebben niets voor niets in onze andere blog geschreven welke periode het beste is om uw huis te verkopen.

5. Interieur voorbereiden op bezichtiging

Voordat u zomaar uw woning openstelt voor potentiële kopers, is het natuurlijk van belang dat alles er een beetje mooi uitziet. Om het u makkelijk te maken, hebben wij hieronder alle stappen staan die u zeker even door moet lopen als u wilt zien wat IMMO Arie van der Lee zal doen voor de bezichtiging. Voor u het weet, zijn de kijkers stuk voor stuk onder de indruk en is de vraag voor uw woning groot.

Check of uw ramen en deuren niet klemmen of een krakend geluid maken. Dit is altijd een slechte binnenkomer. Breng daarom smeer aan waar nodig.

Zorg dat alles stevig vastzit. Denk hierbij aan plinten, deurklinken, handgrepen van kastjes en trapleuningen, etc. Dit versterkt een goede indruk bij de potentiële koper!

Een huis vol met gaten waar schilderijen en/of fotolijstjes hingen, is geen gezicht. Dicht daarom al deze gaten met bijvoorbeeld een sneldrogende muurvuller.

Maak behang wat los hangt vast met lijm. Dit maakt een kamer gelijk een stuk netter.

Zorg dat uit alle kranen een stevige straal met water stroomt en repareer eventueel lekkende kranen. Dit hoort dan ook weer bij de vereiste reparaties, hier komen we zo even op terug.

Check of alle afvoerputjes goed doorlopen en maak deze goed schoon.

Zorg dat alle schimmelplekken verwijderd zijn en behandel deze zorgvuldig.

Zorg dat alle lampen het doen en vervang de kapotte lampen.

Check of de kitranden vastzitten en niet vervuild zijn met aanslag.

Check of alle apparatuur die ingebouwd is goed werkt. Denk hierbij aan een ingebouwde oven of magnetron, een gasfornuis, een afzuigkap en een CV ketel.

Zorg dat alle afgebladerde verf verwijderd is. Zorg dat alle muren, deuren, kozijnen en plafonds er strak uit zien. Een extra verflaag kan wonderen doen.

Verwijder al het onkruid.

Maak het hele huis schoon, denk hierbij ook aan het toilet, de keuken en de badkamer. Verwijder eventuele kalkaanslag. Vergeet niet de magnetron, koelkast, vriezer en oven schoon te maken.

Breng tijdens bezichtigingen uw huisdieren onder bij de buren, vrienden, familie of een kennis.

Zorg dat de bedden netjes opmaakt zijn.

Een aangename gevoelstemperatuur is voor de meeste mensen 19 graden. Zorg dat uw thermostaat hier op afgesteld staat voor vertrek.

Zorg dat alle gordijnen openstaan, zodat het licht mooi in uw huis te zien is.

Ga voor vertrek nog even snel langs een bloemenzaak om uw huis op te fleuren met een lekker ruikende bos bloemen.

6. Huis opruimen

Uiteraard is het van belang dat u er voor zorgt dat het huis voldoende is opgeruimd voordat de gasten komen. Wanneer u bovenstaande stappen gevolgd heeft, dan zal dit al in orde zijn. Echter is het toch belangrijk om dit nog even te benoemen. Onder het opruimen verstaan wij ook dat de kopers moeten kunnen zien hoeveel ruimte er in huis is. Zo kan u bijvoorbeeld alles netjes hebben neergezet in de schuur, maar wanneer het helemaal vol staat  met spullen, heeft u er nog niets aan. Zorg er daarom ook voor dat het huis zo open en ruim mogelijk oogt. Dit maakt het voor gasten een stuk prettiger om rond te lopen en het geeft hen de mogelijkheid om het in gedachten in te richten naar eigen hand.

Check of er geen verzakkingen in de tuin zijn en dat alles netjes opgeruimd is.

Berg alle kleine papieren, post, memobriefjes, pennen, oordopjes, horloges en dergelijke netjes op. Dit zorgt ervoor dat alles er tip top uitziet.

Kopers stellen in een omgeving die neutraal is zich makkelijker voor dat dit hun nieuwe huis is. Haal daarom persoonlijke attributen zoals familiefoto’s, beelden, prijzen en souvenirs weg.

Zorg dat alle was netjes opgeruimd is.

Zorg dat het aanrecht leeg is en dat de borden, glazen, pannen en bestek uit de vaatwasmachine zijn gehaald en netjes opgeruimd zijn.

Zorg dat de schuur, de berging, de garage en eventueel de bijkeuken opgeruimd is.

Verwijder alle jassen van de kapstok en zorg dat uw schoenen netjes zijn opgeruimd.

7. Foto’s en/of video-opnamen maken van huis, tuin en directe omgeving

Mensen die komen kijken voor een bezichtiging, hebben vrijwel altijd eerst op internet gekeken naar uw woning. Denk bijvoorbeeld aan onze eigen website of Funda, waar een hoop kopers en verkopers bij elkaar komen. Om een woning op een succesvolle manier op de markt te zetten, is het van belang dat uw woning mooi op beeld staat, in de vorm van foto’s en video’s. Wij zorgen ervoor dat uw woning professioneel geportretteerd wordt door onze vakkundige fotografen. 

8. Advertentie opstellen

Een advertentie moet altijd volledig zijn met een helder doel. De doelgroep moet daarom bijvoorbeeld weten wat nu eigenlijk de voordelen zijn van uw woning. Het is belangrijk dat te allen tijde correct en duidelijk taalgebruik is toepast bij het schrijven over uw woning. Dit maakt het voor de potentiële koper een stuk prettiger om te lezen. In de advertentie schrijven wij over de technische aspecten van de woning en over de omgeving, bijvoorbeeld welke faciliteiten in de buurt zijn. 

9. Informatie voor belangstellenden (bouwtekening, kadaster, eigendomsbewijs, foto’s, belangrijkste kenmerken, indeling woning enz.)

Onder aan de beschrijving en de advertentie van de woning zullen wij het veld invullen met alle overige informatie over het huis. Hier kan u dan ook alle informatie vermelden die betrekking heeft op het huis zelf. Denk hierbij een de belangrijkste kenmerken, de afmetingen en de indeling en dergelijke. Dit maakt het voor de koper mogelijk om op een snelle manier te zien of uw woning aan al de eisen voldoet die de koper in gedachten heeft. Vaak zijn de afmetingen de belangrijkste gegevens van de woning, zorg er dan ook voor dat u deze altijd correct en duidelijk vermeld om het de koper net even wat makkelijker te maken. IMMO Arie van der Lee zorgt voor een totaalplaatje van uw woning.

10. Uw woning komt online

Wij plaatsen uw woning online. De advertentie gaat online en uw woning is nu via verschillende kanalen zichtbaar. Het is belangrijk om de advertentie op veel plekken te tonen, zodat de doelgroep het te zien krijgt. Dit bevordert aanzienlijk de snelheid van het verkoopproces.

11. Tekoopbord in de tuin of driehoeksbord op het raam

De volgende stap in het verkoopproces is het plaatsen van het verkoopbord. Gewoonlijk komt er een welbekend verkoopbord van IMMO Arie van der Lee in uw voortuin. Onze verkoopborden kenmerken zich aan de ronde, groene borden. Indien u geen tuin heeft, plaatsen wij een driehoeksbord op het raam. Het bord zorgt ervoor dat lokaal publiek op de hoogte gesteld wordt van de verkoopstatus van uw woning. Er zijn meerdere manieren om kijkers naar uw woning te trekken, het bord wordt vaak als aanvullend en effectief beschouwd.

12. Reserveer de bezichtigingsdata in uw agenda

Het is van belang dat u op de dagen waarop bezichtigingen plaatsvinden niet aanwezig bent. De makelaar verzorgt een complete rondleiding door uw woning. Bezoekers voelen zich doorgaans beter op hun gemak wanneer de eigenaar van het huis er niet bij is. Wij informeren u ruim van tevoren wanneer de kijkers willen komen kijken. Daarnaast houden wij er rekening mee – zeker bij veel aanvragen – dat kijkmomenten op elkaar afgestemd worden, zodat u er bijna niks van merkt en zo min mogelijk last heeft. Dit is dus geen open huis, maar een samenvoeging van verschillende individuele  bezichtigingen. Op deze manier weten wij exact wie er komen op welk moment. Tevens lopen kijkers elkaar zo ook niet in de weg. Prettig voor ons, maar vooral ook prettig voor de kijker.

13. Aanvragen definitief energielabel

We leven in een tijd waarin duurzaamheid zeer belangrijk is. Een woning verbruikt energie, maar voor elke woning is het verbruik anders. Daarom worden energielabels gegeven aan huizen. Zo heeft een nieuwbouwwoning bijvoorbeeld vaak een A+ en een oudere woning energielabel D. Echter is het niet altijd even makkelijk om het energieverbruik van een woning in te zien, dit weten de kopers maar al te goed. Om ervoor te zorgen dat de koper toch enig inzicht krijgt in de woning is het een goed idee om een definitief energielabel te laten maken. Middels dit label zal de koper een goed inzicht krijgen in het verbruik van de woning. Wanneer uw woning beschikt over een zeer groen label, dan zal de verkoop natuurlijk nog vele malen sneller plaatsvinden dan een lager label. Ook hier zal IMMO Arie van der Lee u te allen tijde in kunnen adviseren en inlichten.

Verkoopfase van uw huis

Verkoopfase van uw huis

1. Bezichtigingen inplannen

Het is belangrijk dat de benodigde voorbereidingen getroffen worden voor een bezichtiging plaatsvind. Zoals al eerder genoemd, is het zeer belangrijk dat de kijkers zich prettig voelen in uw woning en dat u zoveel mogelijk als verkoper heeft gedaan om uw woning zo goed mogelijk te presenteren. De tips die wij geven, helpen u om tot een succesvolle verkoop te komen.

2. Onderhandelen voor de beste verkoopprijs

Het verkoopproces is op dit punt in een ver stadium, er is namelijk een bod gedaan op uw woning. Wat nu? Bij de verkoopbegeleiding van onze kant is het van essentieel belang dat u als verkoper tevreden bent met het resultaat. U beslist, wij adviseren. Op het moment dat er een goed bod uitgebracht is maar er zijn nog meer belangstellenden die wellicht al een bod aan het voorbereiden zijn, is het bijvoorbeeld verstandiger om even te wachten met het accepteren van een voorstel. In andere gevallen is het voorstel dusdanig interessant dat het verstandig is om sneller te handelen met de bieder en de ‘reserve’-kijkers op de wachtlijst te plaatsen. Soms zijn er meerdere bieders. Wat kunt u dan het beste doen? Alle bieders een eenmalig voorstel vragen, doorbezichtigen of één bieder de woning gunnen? Met deze en andere lastige situaties krijgen wij als professional dagelijks mee te maken.

3. Koopovereenkomst ondertekenen

Het tekenen van een koopovereenkomst wordt door veel kopers én verkopers beschouwd als een spannend, memorabel moment. Dit is logisch, het gaat namelijk toch om vrij hoge bedragen. Om de zorgen een beetje te verlichten, kunt u er voor kiezen om een NVM modelovereenkomst te tekenen. Deze koopakte is vastgesteld door de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM, VastgoedPRO, VBO Makelaar, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Middels deze overeenkomst krijgt u een veel beter inzicht in alle aspecten die er komen kijken bij het onderteken van een overeenkomst. Zo zal u zien wat nu eigenlijk de bedenktijd is en wat de algemene voorwaarden zijn waar deze aan moeten voldoen.

4. Het koopcontract

De woning is verkocht. Om de verkoop van uw huis officieel te maken, moet er een koopcontract ondertekend worden door beide partijen. Dit moet schriftelijk, anders is het koopcontract niet geldig. Het koopcontract wordt op ons kantoor ondertekend door de verkoper en koper. Na afloop krijgt de koper deze opgestuurd. Zodra de koper het getekende koopcontract in ontvangst heeft mogen nemen, gaat de bedenktijd van drie dagen op de eerst volgende dag in. Als de bedenktijd is verstreken, heeft de koper vaak nog een aantal weken de tijd om de financiering in orde te maken. In deze fase is uw woning verkocht onder voorbehoud.

5. Eventueel overbruggingskrediet regelen

Bij de verkoop van een woning kan het zomaar zijn dat u de overwaarde van de verkochte woning nog niet in bezit heeft, maar dat u al wel een nieuwe woning heeft gekocht. Om zo toch nog een nieuwe woning te kunnen kopen, is het van belang dat u een overbruggingskrediet zult krijgen. Hiermee zal u toch nog een nieuwe aankoop kunnen doen op de woningmarkt. Dit is dan ook eigenlijk niets meer dan een hele korte lening die het mogelijk maakt om al een nieuwe woning te kopen, zonder dat u hiervoor genoeg kapitaal heeft. U kunt altijd informeren bij uw financieel tussenpersoon hoe dit geregeld kan worden.

Huis verkocht

Huis verkocht

1. Eigendomsoverdracht van het huis

Gefeliciteerd, u heeft uw huis met succes verkocht! De notaris stuurt een uitnodiging naar beide partijen om de overdracht te voltooien. Voordat de overdracht voltooid gaat worden, doen wij met u en de koper nog een eindinspectie. Dit is een bezoek van vooral praktische aard om te kijken of u de woning netjes heeft achtergelaten. Samen noteren wij de meterstanden. Bij het bezoek aan de notaris zal de notaris de akte van levering doornemen en vervolgens met u en de kopers ondertekenen. Na inschrijving in de openbare registers (Kadaster) is de levering voltooid en wordt de koper eigenaar. Bij de notaris geeft u direct na ondertekening van deze leveringsakte de sleutels van uw woning. Pas de volgende werkdag zal de notaris de gelden uitkeren. Dus als u een hypotheek op de wonig heeft, zal deze worden afgelost met de koopsom van de koper. Tevens ontvangt u voorafgaand een financieel overzicht van de notaris (nota van afrekening) waar u precies kunt zien hoe de verkoop financieel wordt afgehandeld.

2. Verborgen gebreken van uw huis

Het kan voor komen dat er iets mis blijkt met de woning, dit kan dan ook gaan om gebreken die pas aan het licht zijn gekomen na de verkoop van uw huis. Dit kan met zich meebrengen dat u toch nog voor hoge kosten zal komen te staan. Als verkoper heeft u namelijk een mededelingsplicht krachtens het Burgerlijk Wetboek. Hier komt u niet zomaar vanaf. Mocht u nu echt verstrengeld raken in een juridisch conflict, dan is het aan te raden om hier een advocaat of rechtsbijstandverzekeraar voor in te schakelen. Dit is tenslotte een professionele partij die u juridisch kunt bijstaan.

3. Mededelingsplicht versus onderzoeksplicht

De koper heeft recht op juiste informatie over de woning. De informatie over de woning moet van u komen. U bent dat wettelijk verplicht. Dit wordt mededelingsplicht genoemd. Het houdt in dat u de koper moet vertellen of uw woning gebreken heeft die niet te zien zijn en waar u wel vanaf weet. De koper is verplicht om vragen te stellen en u bent verplicht om deze vragen eerlijk te beantwoorden. De koper mag aan de andere kant niet alles maar aannemen en dient ook vragen te stellen die van belang zijn. Dit kan om technische vragen gaan, maar ook juridische vragen of juist iets over het bestemmingsplan. Veel kopers laten zich daarom bijstaan door een aankoopmakelaar die verstand heeft van vaak ingewikkelde kwesties. Als een koper geen makelaar heeft en de verkoper wel, dan gaat de mededelingsplicht voor de onderzoeksverplichting. Het is heel erg belangrijk dat u dan ook een uitstekende verkoopmakelaar heeft die verstand heeft van zaken.

Wilt u uw huis verkopen door IMMO Arie van der Lee? Wij helpen u graag bij de verkoop van uw huis.

Neem vrijblijvend (telefonisch) contact met ons op voor advies.

vrijwillige veiling Almere

Gratis adviesgesprek

    Huis verkopen

    Ontvang exclusieve adviezen om uw huis te verkopen

    Leer hoe je makkelijk uw huis kunt verkopen met exclusieve tips en inzichten die wij alleen delen met onze nieuwsbrief ontvangers.

      Meer over uw huis verkopen…

      Stappenplan huis verkopen

      Funda Beoordeling

      9.1

      beoordeling door onze klanten