19 dec Wat doet een makelaar?
Wat doet een makelaar?
Een makelaar is iemand die de transactie tussen de koper en verkoper van een woning, bedrijfspand of ander vastgoed tot stand brengt. Kort gezegd: een makelaar verkoopt woningen of begeleid bij een aankoop van een woning. De meeste makelaars verzorgen alles van A tot Z. Er zijn verschillende soorten makelaars, namelijk: een verkoopmakelaar, verhuurmakelaar, aankoopmakelaar en een taxateur. Een makelaar bemiddelt en regelt de contracten en verkoopafspraken. Een makelaar is ook wel een tussenpersoon.
Er zijn vier verschillende soorten makelaars die u tegen kunt komen, namelijk: een verkoopmakelaar, een verhuurmakelaar, een aankoopmakelaar en een taxateur. Wij leggen in de onderstaande kopjes uit wat het verschil is.
Verkoopmakelaar
Wanneer u uw huis wilt verkopen dan schakelt u een verkoopmakelaar in. Een verkoopmakelaar zet zich in om uw huis te verkopen en neemt al het werk dat het verkopen van een woning met zich meedraagt uit handen. Ze zorgen dat het proces een stuk sneller gaat. U bent niet verplicht om een verkoopmakelaar in te schakelen wanneer u uw woning gaat verkopen. De meeste mensen kiezen ervoor om wel een verkoopmakelaar in te schakelen, omdat dit veel scheelt in tijd en het proces gemakkelijker gaat. Dit komt omdat een verkoopmakelaar meer kennis heeft. Daarnaast hebben zij jarenlange ervaring en weten zij als hoe u de optimale prijs kan krijgen voor uw woning. Bij IMMO Arie van der Lee hebben wij twee verkoopmakelaars, namelijk Arie en Dennis.
De taken van een verkoopmakelaar
Een verkoopmakelaar begeleidt u met het verkopen van uw woning en zorgt ervoor dat het verkoopproces een stuk sneller gaat. Het eerste wat een makelaar doet, is het vaststellen van een vraagprijs. Na het vaststellen van de vraagprijs wordt uw woning verkoopklaar gemaakt en komt er een uitgebreide beschrijving met foto’s om op onze website te plaatsen. Deze foto’s worden ook voor Funda.nl gebruikt. Wanneer vervolgens een potentiële koper interesse heeft in uw woning en een bod plaats, onderhoudt de makelaar het contact tussen beide partijen. De makelaar stelt een eindbod voor en wanneer een akkoord is gegeven, stelt de makelaar een koopcontract op. Wanneer dit allemaal is geregeld komt er een overdracht. De overdracht van de woning regelt de notaris voor u.
Aankoopmakelaar
Wanneer u een huis wilt kopen dan kunt u er voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar begeleidt bij het zoeken naar een huis die perfect bij u past. Bij het onderhandelen is het optimaal om een aankoopmakelaar te hebben. Een aankoopmakelaar is namelijk gespecialiseerd om voor u te onderhandelen. Als een aankoopmakelaar goed kan onderhandelen bij een aankoop van een woning is dit in uw voordeel.
De taken van een aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar helpt u bij het vinden en vervolgens kopen van een nieuwe woning. Een aankoopmakelaar kunt u in iedere fase van het aankoopproces inschakelen. Als eerst doet een aankoopmakelaar vooronderzoek naar onder andere uw behoeftes, gegevens en budget. De aankoopmakelaar regelt en assisteert samen met u de bezichtigingen. Tijdens een bezichtiging wordt er zorgvuldig gekeken naar alle voor- en nadelen van de woning. Wanneer u interesse heeft in een woning kan een aankoopmakelaar het juiste advies geven bij het doen van een bod op de woning. Wanneer u zelf een woning heeft gevonden en u wilt onderhandelen over de vraagprijs dan is het de taak van de aankoopmakelaar om dit voor u te regelen. Dit geldt ook bij een koopcontract. Wanneer de onderhandelingen succesvol zijn afgerond wordt er een koopakte opgesteld. De aankoopmakelaar controleert en bespreekt de koopakte met u. Ook wordt de leveringsakte die wordt opgesteld door de notaris gecontroleerd door de aankoopmakelaar.
Verhuurmakelaar
Een verhuurmakelaar komt minder vaak voor, maar is wel ontzettend handig. Een verhuurmakelaar is in dienst van de verhuurder en neemt een aantal taken op zich. Een verhuurmakelaar gaat op zoek naar potentiële huurders en zorgt ervoor dat wanneer er problemen zijn tussen de verhuurder en huurder dat die dan worden opgelost. Een verhuurmakelaar ontzorgt de verhuurder door veel zaken over te nemen. Daarnaast houdt een verhuurmakelaar zich bezig met het adverteren van de door de verhuurder aangeboden huurwoningen. Wanneer iemand geïnteresseerd is in de woning die wordt verhuurd, zoekt de verhuurmakelaar de gegevens op van de geïnteresseerde. De verhuurmakelaar vraagt ook naar de inkomsten van de geïnteresseerde. Op deze manier verkleint de verhuurmakelaar later problemen met betalingen. Daarnaast is een verhuurmakelaar verantwoordelijk voor het opstellen van een huurovereenkomst. De verhuurmakelaar zorgt ook dat beide partijen zich goed aan de regels houden.
Taxateurs
Een taxateur schat de waarde van een woning en maakt een taxatierapport. In het taxatierapport staat de waarde van de woning. Dit taxatierapport moet worden opgesteld door een gecertificeerde taxateur. Het taxatierapport bestaat uit een groot aantal aspecten, zoals het soort woning, de grootte en indeling van de woning, voorzieningen in de buurt van de woning, kwaliteit van de woning en bijvoorbeeld de ligging van de woning. Door de gegevens die de taxateur van de woning heeft weet de taxateur wat voor waarde de woning heeft.
Hoe word ik een makelaar?
Wanneer u geïnteresseerd bent in de bouw, projectontwikkeling, woon en werkomgevingen dan is de HBO-opleiding vastgoed en makelaardij een goede keuze. Als u een makelaar wilt worden, dan adviseren wij om de HBO-opleiding vastgoed en makelaardij te gaan doen. Door deze studie wordt u opgeleid als vastgoeddeskundige. Een vastgoeddeskundige is meer dan alleen een makelaar, dit betekent dus dat u veel meer kennis op doet.
De HBO-opleiding vastgoed en makelaardij is een brede financieel-economische studie. Tijdens deze studie krijgt u onder andere de volgende vakken: vastgoedwaardering, recht, Nederlands, stedelijk geografie, bouwkunde, bedrijfseconomie, projectontwikkeling en integrale gebiedsontwikkeling. Tijdens de HBO-opleiding vastgoed en makelaardij spelen de volgende begrippen een belangrijke rol.
Vastgoedmanagement
Tijdens de opleiding wordt geleerd hoe u als belegger de meeste winst uit vastgoed kunt halen. Beleggen is het investeren van geld met als doel om een zo groot mogelijk vermogen op te bouwen of te vergroten. Maar simpel gezegd is beleggen het kopen van producten om die vervolgens met winst te verkopen. U kunt verschillende producten beleggen. Tijdens de HBO-opleiding vastgoed en makelaardij leert u beleggen in vastgoed.
Projectontwikkeling
Projectontwikkeling is een proces waarbij iedereen die te maken heeft met het ontwikkelen van een gebouw bij elkaar komt om het project te realiseren. Tijdens de HBO-opleiding vastgoed en makelaardij leert u een project ontwikkelen en daar de leiding in te nemen. Een projectontwikkelaar neemt risico’s en weet alles over de wet- en regelgeving. Bij projectontwikkeling leert u ook hoe u de marketing het beste kunt inzetten tijdens de projecten. Een projectontwikkelaar berekent marktrisico’s wat betrekking heeft op de financiële gevolgen van marktomstandigheden voor een langdurig ontwikkelingsproces.
Bouwkunde
Bouwkunde is een verzamelwoord voor alle activiteiten die te maken hebben met het uitvoeren en beoordelen van gebouwen. Bouwkunde is dus simpel gezegd alle kennis die is verbonden aan het bouwen van een gebouw. Tijdens de HBO-opleiding vastgoed en makelaardij leert u bouwkundige zaken herkennen, benoemen en inzetten.
Economie en recht
U gaat alles leren over economische zaken in de vastgoed. Ook leert u alles over de belastingaspecten die het vastgoedmanagement met zich meebrengt. Bij het verkopen, kopen, huren of verhuren van vastgoed speelt wet- en regelgeving een grote rol. Tijdens de HBO-opleiding vastgoed en makelaardij leert u de juridische aspecten van contracten, vergunningen, belastingen en bouwregelgeving.
Hoe verdient een makelaar zijn geld?
De vraag hoeveel een makelaar verdient wordt vaak gesteld. Het is niet altijd even makkelijk te bepalen. Zoals bijna bij elk beroep is het loon in de makelaardij afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:
- Het niveau van de studie die de makelaar heeft gedaan
- De ervaring die de makelaar heeft opgelopen
- De regio waar de makelaar werkt
- De vaardigheden van de makelaar
- De kosten van een makelaar worden bepaald door de opdrachtgever.
De opdrachtgever kan echter zelf bepalen of de makelaar wordt betaald met een vaste prijs voor zijn diensten of op basis van een makelaarscourtage. Betaling op basis van makelaarscourtage is wanneer de makelaar een percentage van de verkoopprijs krijgt. De kosten van een makelaar bedragen ongeveer twee procent van de verkoopprijs.
Ontvang exclusieve adviezen om uw huis te verkopen
Leer hoe je makkelijk uw huis kunt verkopen met exclusieve tips en inzichten die wij alleen delen met onze nieuwsbrief ontvangers.
Funda Beoordeling
beoordeling door onze klanten
Vorige blogberichten:
Het gezicht van IMMO Arie van der Lee. Wie op kantoor langskomt, wordt als eerst begroet met de vriendelijke lach van Elly Oudhoff. Na twintig jaar gewerkt hebben in de grafische branche als officemanager koos zij mei 2015 voor de charme van de makelaardij. “Bij IMMO Arie van der Lee zijn de werkzaamheden diverser, uitgebreider én ben ik meer in contact met de klant.”